12. Kalkınma planı çerçevesinde (2024-2028) öncelikli gelişme alanları içerisinde, tarım ve gıda, enerji, savunma yanı sıra turizm sektörü 4. sırada dikkati çekmektedir. Planda gelişme alanı içerisinde turizm başlığında yer alan alt içerikte politika ve tedbirler çerçevesinde 523.3. maddesinde “Sürdürülebilir Turizm Programı” kapsamında “Turizmde yeşil dönüşümün sağlanması için çalışmalar yürütülecektir” maddesi yer almaktadır. Türkiye’de 1998, 2002 ve 2017 yıllarında olmak üzere üç “Turizm Şurası” düzenlenmiştir. Türkiye’deki tüm turizm aktörlerinin ve paydaşlarının geniş katılımıyla düzenlenen şurada turizm eğitimine de dikkat çekilmiştir. Bu şurada “Turizm sektörünün gelişiminde Kültür ve Turizm Bakanlığının yeni rolü” çerçevesinde “Turizm eğitimini yönlendirme birimi” kurulmasına yönelik gerekli çalışmalar başlamıştır. Ayrıca, bu şurada “Toplumda turizm konusunda farkındalığın arttırılması; doğal, tarihî ve kültürel varlıkların sürdürülebilir turizm ilkeleri doğrultusunda değerlendirerek bu konuda toplum temelli eğitimin sağlanması” gerektiği ifade edilmektedir. Alınan kararların referansı doğrultusunda Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete SEZGİN tarafından 26.11.2024-29.11.2024 tarihleri arasında “Sürdürülebilirliğin Türk Kültürü Kapsamında Değerlendirilmesi: Pazardan Sofraya Dokunuş” adlı eğitim etkinliğinin organize edilmesi planlanmaktadır. Etkinlik, LOHAS, FESTİNA LENTE ve WELLNESS olmak üzere 3 temel felsefenin harmanlanıp mutfak ve sofra kültürüne adapte edilmesi üzerine tasarlanmıştır. Temel olarak bakıldığında; LOHAS, Sağlıklı ve Sürdürülebilir Yaşam Biçimlerinin (Lifestyles of Health and Sustainability) kısaltmasıdır. Sürdürülebilir yaşam ve yeşil ekolojik girişimlerle ilgili ve çoğunlukla eğitimli kesime hitap eden belli bir pazarı anlatmaktadır. LOHAS’ın ilginç yönü, öncelikle yaş veya gelir gibi demografik özelliklerle değil, değerleri ve inançlarıyla birbirlerine bağlı olmalarıdır. LOHAS sağlık, kişisel gelişim, çevre, sürdürülebilir yaşam, sosyal adalet vb. konularla ilgilenmektedir. Yerel olarak üretilen, eko-sertifikalı veya adil ticaretle üretilen organik ve doğal yiyeceklerin satın alınması önem taşımaktadır. Bu deneyimleme sonucu; algısal, tutumsal ve davranışsal yaşam tarzlarına sahip insanlar olarak çevresel ve sosyal sürdürülebilirliği sağlamaya çalışan bir toplum önem taşımaktadır.
Türkçesi “Yavaşça acele et” anlamına gelen FESTİNA LENTE kelimesinin kökeni Grekçedir ve bir özdeyiş olarak bilinmektedir. Yaşamın amacı, amacı olan bir yaşamdır. Eğitim, amacı olan bir yaşamın olmazsa olmazıdır. Eğitim ile ilgili olan en güzel şey onu kimsenin sizden alamayacağıdır. Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre WELLNESS ise, bir bireyde herhangi bir hastalığın olmayışı yanında; fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik, dinginlik hali olarak tanımlamıştır. WELLNESS, sağlıklı aynı zamanda tatmin edici bir yaşam için bilinçli olmanın ve buna göre seçimler yapmanın aktif bir süreci olarak değerlendirilmektedir. WELLNESS, bireylerin yaşam kalitesi için sorumluluk sahibi olmada ilk ve öncelikli bir seçimdir. Sağlıklı bir yaşam şekli, bilinçli istek ve kararlı adımlarla başlamakta ve bir eğilim olarak devam etmektedir. İşte bu üç anlamlı paradigmanın günlük hayatta ruha, sağlığa, insanlığa, çevreye nasıl etki ettiği bağlamında beslenme başta olmak üzere, mutfak düzeni, yaşam tarzı ve kaliteye yön verecek bir dizi eğitim programı planlanmıştır. Üç ana eksende planlanan eğitimde günümüz şartları dikkate alınarak sürdürülebilirlik kapsamında değerlendirilme yapılacaktır. Bu eğitim etkinliğinin odağında, pazardan satın almadan başlayıp, mutfak kullanımı ve yemek servisine kadar uzanan bir süreç yer almaktadır. Turizm Fakültesi Gastronomi Mutfağında uygulama olarak, mutfak düzeni ve kullanımı, atık değerlendirme, sağlıklı beslenme için tedavi yönlü bitki kullanımı anlatılacaktır. Son olarak sofra kurma, servis açma, ana ve yardımcı malzemeler, sofradaki malzemeleri tanıma, kullanma, Türk servis kültürü, görgü kuralları ile eğitim bitirilecektir.